spirt

Spirit of the game

Spirit of the game is een van de belangrijkste elementen van Ultimate frisbee en andere disc sporten zoals Guts en Disc Golf. Doordat een scheidsrechter ontbreekt komt het aan op sportiviteit, respect en fair-play, in frisbeetermen Spirit of the game genoemd.

Wat is Spirit of the game?

Een Nederlandse vertaling voor Spirit of the game is er niet. Sportiviteit, respect en fair-play komen in de buurt, maar Spirit of the game gaat verder dan dat. Het is binnen Ultimate frisbee en andere disciplines zelfs belangrijker dan het winnen van wedstrijden of titels. Spirit of the game gaat ervan uit dat spelers de regels kennen, eerlijk zijn tegen elkaar, hun standpunt kort en duidelijk kunnen uitleggen, tegenstanders een redelijke kans geven om te spreken en geschillen zo goed en snel mogelijk worden opgelast, dit alles met respect voor elkaar en voor de sport.

Self-refereed sport

Acties zoals het maken van opzettelijke overtredingen, valsspelen, gevaarlijk spel en andere ‘win-at-all cost’-gedrag zijn in strijd met Spirit of the game. Omdat er geen scheidsrechter is zijn spelers zelf verantwoordelijk voor het naleven van de spelregels. Daarom is het belangrijk dat deelnemers de regels goed kennen. Spirit of the game bestaat daarom niet uit harde straffen, in plaats daarvan wordt er op vertrouwd dat geen enkele speler de regels opzettelijk zal overtreden.

Zelfregulatie

Ultimate frisbee en andere frisbeesporten zijn non-contactsporten. Het is daarom niet toegestaan om elkaar opzettelijk te duwen of aan te raken, ook een tegenstander op de hand tikken – met als doel de schijf te veroveren – mag niet. Als een speler toch een fout maakt mag de tegenstander hardop ‘call’ of ‘fout’ roepen. Samen met de betrokken tegenstander overleg je vervolgens wat er gebeurd is. Indien de tegenstander zijn fout toegeeft gaat het schijfbezit naar jou, in het geval de tegenstander het niet met de gemaakte call eens is gaat de frisbee terug waar deze vandaan kwam voordat de fout werd gemaakt.

Spirit of the game tijdens WK Ultimate Frisbee 2020

Het principe van Spirit of the game en de afwezigheid van een scheidsrechter bij Ultimate frisbee blijft tot het allerhoogste niveau gehandhaafd. Ook bij de WK Ultimate Frisbee 2020 in Leeuwarden ligt er een grote mate van verantwoordelijkheid bij de deelnemers en hun teams. In vergelijking met de meeste wedstrijden op nationaal niveau zullen game advisors zorgen voor onder meer het bijhouden van scores en tijd, optreden als onafhankelijke adviseurs wanneer deelnemers onderling er niet uitkomen en optreden bij ernstig of herhaald wangedrag op het veld.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de WUGC 2020 nieuwsbrief