Spelregels Ultimate frisbee

Ultimate frisbee is een sport voor iedereen. Zowel jong en oud kunnen veel plezier beleven aan Ultimate frisbee. Om het spel te kunnen spelen is het wel belangrijk om eerst de spelregels te kennen.

Het veld

Ultimate frisbee wordt gespeeld op een veld van 100 bij 37 meter. Dat is ongeveer de grootte van een voetbalveld, maar dan ongeveer de helft smaller. Het doel van Ultimate Frisbee is om zoveel mogelijk punten te scoren in de endzone. Dit is een 18 meter diep doelgebied aan het einde van iedere speelhelft. Na de beginworp, in frisbeetermen ook wel ‘pull’ genoemd, wordt geprobeerd via samenspel steeds dichter bij de endzone te komen. Een team scoort punten door de frisbee te vangen in de endzone van de tegenstander. Het team dat als eerste 15 punten scoort wint.

Regels

Het is bij Ultimate frisbee verboden om te lopen met de frisbee, je mag je tegenstander niet aanraken en na 10 seconden schijfbezit moet de frisbee naar een medespeler worden gespeeld. De verdediger van schijfbezitter mag als hij of zij binnen de drie meter van de schijf komt hardop tellen van 1 tot 10. Bij tien is de schijfbezitter uitgeteld en gaat het schijfbezit over aan de tegenstander. Ook wanneer iemand loopt met de schijf, een verdediger de frisbee vangt of tegen de grond slaat of buiten de lijnen tikt, de aanvaller de frisbee buiten de lijnen gooit of laat vallen mag het andere team aan een aanval beginnen.

Wedstrijdduur en doorwisselen

Nadat er gescoord is wordt er steeds gewisseld van endzone en mogen teams wisselen van spelers. Vervolgens wordt het spel hervat door een pull van het team dat als laatste gescoord heeft. De andere ploeg mag de aanval opzetten vanaf de plek waar de frisbee landt of wordt gevangen. Een wedstrijd bij Ultimate frisbee is opgedeeld in twee helften. Wanneer een van beide teams acht keer heeft gescoord is het pauze.

Sport zonder scheidsrechter

Omdat Ultimate frisbee wordt gespeeld zonder scheidsrechter, komt alles aan op sportiviteit en respect van de teams en deelnemende spelers. Dit principe wordt ook wel Spirit of the game genoemd.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de WUGC 2020 nieuwsbrief