Guts

Naast Ultimate frisbee wordt tijdens de WFDF 2020 World Ultimate & Guts Championships in Leeuwarden ook het spel Guts gespeeld. Hoewel beide sporten worden gespeeld met een frisbee zijn Guts en Ultimate behoorlijk verschillend van elkaar.

Trefbal 2.0

Guts heeft wel iets weg van het spel trefbal zoals dat op veel basis- en middelbare scholen in Nederland wordt gespeeld, in veel andere landen bekendstaand als Dodgebal. Twee teams van vijf spelers staan tegenover elkaar op 14 meter afstand en verdedigen een lijn van 15 meter breed. Door de frisbee van achter de eigen doellijn over de lijn van de tegenstander te gooien kunnen punten worden gescoord. Als de schijf wordt gevangen of als de frisbee te hoog, te laag, te wijd of ondersteboven over de lijn gaat krijgt de aanvallende ploeg geen punt. Het team dat bij Guts als eerste 21 punten heeft wint de wedstrijd.

Spelregels Guts

Guts maakt gebruik van een kleinere en lichtere schijf dan bij Ultimate frisbee het geval is. Teams mogen de schijf om beurten werpen. Als werper moet je eerst je hand opsteken voor je gaat gooien. Het verdedigende team moet vervolgens proberen om met één hand de frisbee te vangen. Het is toegestaan de frisbee in de lucht te slaan en daarna te vangen, voordat hij de grond raakt. Zolang dit maar in één actie gebeurt. De speler van het verdedigende team die de schijf vangt of als eerste aanraakt is de volgende die moet gooien.

Geen scheidsrechter

Net als bij andere frisbeesporten zoals Ultimate frisbee en Disc Golf is er geen scheidsrechter bij Guts. De spelers bij Guts zijn zelf verantwoordelijk voor het spel volgens het principe van Spirit of the game.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de WUGC 2020 nieuwsbrief