Geschiedenis Ultimate frisbee

De geschiedenis van Ultimate frisbee en andere frisbee disciplines als Guts en Disc Golf gaan terug naar het einde van de 19e eeuw met de uitvinding van de frisbee. Een echte sport wordt het echter pas in 1967, met dank aan de Amerikaanse scholier Joel Silver.

Frisbee of frisbie

De frisbee heeft zijn naam te danken aan de Frisbie Pie Company. Eind 19e eeuw levert de taartenbakker taarten aan Yale University. De studenten genieten niet alleen van de overheerlijke taarten, de deksels van de blikken waarin de taarten zitten worden gebruikt om naar elkaar over te gooien. Het tijdverdrijf dat frisbie-ing en later frisbee-ing wordt genoemd, waait daarna over naar andere universiteiten in de Verenigde Staten.

Vliegende schijf

De taartblikken van de Frisbie Pie Company worden vanaf 1948 ingewisseld voor de frisbee zoals we deze vandaag de dag kennen. UFO’s en vliegende schotels zijn voor Fred Morrison de inspiratie voor het maken van deze plastic schijven, door hem Flying Saucer en later Pluto Platter genoemd. In 1957 gaat het patent van de vliegende schijf over op een nieuwe eigenaar, het bedrijf Wham-O, dat uiteindelijk voor de naam Frisbee kiest. Zij zorgen er ook voor dat de schijf nog aerodynamischer wordt. De frisbee is geboren.

Het ontstaan van Ultimate Frisbee

Al in de jaren ’50 wordt er op Amerikaanse universiteiten een spel gespeeld dat lijkt op Guts. Pas in 1967 ontstaat ook Ultimate frisbee. Aan de basis staat de dan 15-jarige scholier Joel Silver. Drie jaar later staan de regels op papier en beginnen vijf scholen in de staat New Jersey met een onderlinge competitie voor Ultimate frisbee. Via oud-scholieren verspreidt de sport zich over andere universiteiten in de Verenigde Staten en vanaf de jaren ’70 ook de rest van de wereld.

Geschiedenis van Ultimate frisbee in Nederland

Eind jaren ’70 wordt de Nederlandse Frisbee Bond(NFB) opgericht. In 1980 vindt bovendien het eerste NK Disc Golf plaats, georganiseerd door de NFB. Na een bezoek aan een frisbee evenement in België waar Ultimate frisbee wordt gespeeld komt ook Ultimate frisbee naar Nederland.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de WUGC 2020 nieuwsbrief